Rejsen til ekspertise: Hvordan hårdt arbejde og indstilling kan skabe succes

9489_Permission-thrive_2_top_image_1200x640.png

Har du nogensinde tænkt over, hvordan succesrige mennesker får succes?

Uanset hvad de beskæftiger sig med, så har alle succesrige mennesker det særlige “je ne sais quoi.” Den bestemte ting, som vi ikke helt kan sætte en finger på, men som vi ved, at vi ønsker, fordi det vil hjælpe os med at vokse og nå vores mål, uanset om det er personligt eller professionelt.

Du tænker måske, at der er en direkte sammenhæng mellem en høj IQ og succes. Men omfattende undersøgelser viser, at selvom IQ test kan give en god indikation af, hvor nogen befinder sig indenfor intelligensspektret, er det i sig selv ikke en god nok indikator for succes på tværs af forskellige grupper af mennesker.

Så siger du måske, at talent selvfølgelig er en forudsætning for succes.

Hvordan kunne Michael Jordan ellers blive en af de største basketballspillere gennem tiden, såvel som en af de største atleter gennem tiden, hvis han ikke havde talent? Det må være talent.

Det er ikke helt sådan, det forholder sig.

Carol Dweck, Professor of Psychology ved Stanford University, siger: “Genetik bestemmer måske startpunktet, men hårdt arbejde bestemmer målstregen.”

"Jeg har altid troet på, at hvis du lægger hårdt arbejde i det, vil resultaterne komme. Jeg gør ikke noget halvhjertet. Fordi jeg ved, at hvis jeg gør, så kan jeg forvente halvhjertede resultater."

Michael Jordan

Det handler om personlighed

Det viser sig, at bestemte personlighedstræk har meget større betydning for succes end både IQ og talent.

Nobelprismodtager, James Heckman og hans kolleger har fundet ud af, at “ikke-kognitive” færdigheder, såsom udholdenhed, gode studievaner og evnen til at samarbejde – med andre ord – samvittighedsfuldhed (eller flid), har en meget større betydning for succes end IQ.

Samvittighedsfuldhed lyder måske virkelig kedeligt, men det er en af de Fem store personlighedstest træk, som personer, der beskæftiger sig med personale, bruger, når de skal placere eller rekruttere medarbejdere.

Det afspejler tendensen til at være ansvarlig, organiseret, hårdtarbejdende og målrettet.

Samvittighedsfulde mennesker har tendens til at være højtydende. De har et højt produktivitetsniveau, de tjener flere penge, har gode relationer, stor arbejdstilfredshed og opnår mere. Derudover har samvittighedsfulde mennesker tendens til at lande flere lederstillinger.

Et mere moderne tvist af ordet “Samvittighedsfuldhed” er ordet “grit”, som er blevet gjort berømt af Professor of Psychology ved University of Pennsylvania og MacArthur Fellow, Angela Duckworth.

"Grit er passion og udholdenhed til meget langsigtede mål. Grit er at have modstandskraft. Grit er at holde fast i din fremtid dag efter dag, ikke bare i en uge, ikke bare i en måned, men i årevis, og arbejde virkelig hårdt på at gøre denne fremtid til virkelighed. Grit er at leve livet, som er det et maraton, ikke en spurt."

Der er et andet sæt af personlighedstræk, som spiller en vigtig rolle for opnåelse af succes: beslutsomhed og udholdenhed.

Nogle mener måske, at disse to ting betyder det samme. Selvom de er i familie, betyder de teknisk set to forskellige ting.

Beslutsomhed betyder, at man står “fast” ved sin beslutning eller hensigt. Der er tale om en mental tilstand, og det er generelt kortsigtet.

Måske er du fast besluttet på at afslutte alle møder til tiden, eller at lukke 3 store ordrer ved kvartalsafslutningen, eller at lancere din virksomheds største online event i år.

Når du prøver at nå et mål, vil du opleve op- og nedture, som måske kan slå dig ud. Og når det sker, vil din beslutsomhed nogle gange vende tilbage og andre gange ikke. Hvis den ikke kommer tilbage, vil dine muligheder for at nå dine mål bare forsvinde ud i den blå luft.

Udholdenhed er på den anden side langsigtet. Det betyder at gøre noget på trods af besværligheder eller forsinkelse for at få succes.

Uanset hvor svære tingene bliver, fortsætter du bare. Du bliver ved med at prøve, du tester ting, du foretager justeringer og fortsætter i lang tid.

Vigtigheden af den rigtige indstilling

Et andet vigtigt element i succes er at have den rigtige indstilling.

I sin bog, Mindset: The New Psychology of Success, beskriver Carol Dweck to forskellige typer af indstilling – den “faste indstilling” og “vækst indstillingen”.

Personer med en “fast indstilling” mener, at intelligens er fast, og at de enten er født med talent, eller også er de ikke. Derfor bruger de al deres tid på at prøve at se smarte ud, fremfor at bruge deres tid på at lære og udvikle sig.

Det er denne type af mennesker, som vil opgive efter at have prøvet nogle få gange.

På den anden side mener personer med “vækst indstilling”, at de kan blive gode til hvad som helst, og at deres evner kan vokse gennem udholdenhed, dedikation og den rigtige strategi. Personer med en vækst indstilling lader ikke fiasko definere dem.

9489_Permission-thrive_2_asset_2_image.png

Kilde: https://www.mindsetworks.com/science/Impact

“Michael Jordan er et fremragende eksempel på vækst indstillingen,” siger Dweck. Hans indstilling er, som næsten alle succesrige atleters, som har haft langsigtet succes – at hårdt arbejde besejrer alt.

"Jeg har ramt ved siden af med mere end 9.000 skud i min karriere. Jeg har tabt næsten 300 kampe. 26 gange har jeg skulle tage det afgørende skud i en kamp og har ramt forbi. Jeg har fejlet igen og igen i mit liv. Og det er derfor, jeg er lykkedes og har fået succes."

Michael Jordan

Det er næsten unødvendigt at sige; succes skabes med en vækst indstilling, ikke en fast indstilling.

Men alt håb er ikke ude, hvis du identificerer dig selv som en med en fast indstilling. “Indstilling er bare tro,” forklarer Dweck. “Du kan have en stærk tro på noget, men det er bare noget i dine tanker, og du kan ændre dine tanker.”

Få de seneste Thrive with SuperOffice-artikler i din indbakke. Tilmeld dig her

 

En 5-trins rejse til ekspertise

Ændring af den måde, du tænker på, starter med selvbevidsthed og forståelsen af, at nøglen til din succes allerede ligger i dine hænder.

Alle har evnen til at lykkes og blive den bedste udgave af sig selv.

Talent og IQ er ikke det, der afgør din skæbne. Det gør du selv!

Gennem hårdt arbejde, udholdenhed og ændring i adfærd, kan du omstille din hjerne til succes.

Her er fem trin, som du kan tage for at gøre dette:

1. Sæt et seriøst mål

Det er umuligt at blive bedre, hvis du bliver ved med at gøre det, du hele tiden har gjort, uden at have et mål om at blive bedre til noget.

Lad os sige, at du er sælger. Da du først blev ansat, lærte du alt, hvad du kunne. Du slugte information om de produkter, du skulle sælge, du lærte alt om din virksomheds forretningsmodel og processer, og du dykkede dybt ned i dit markedssegment.

På det tidspunkt tog du gerne imod et hvert råd om, hvordan du kunne forbedre dine resultater, og du anvendte med stor iver alt det, du lærte, i din hverdag. Du begyndte at lykkes med dit job og var tilfreds med dine resultater.

Så går der et år eller mere, og du kommer ind i et fast mønster. Du møder på arbejde, og du gør de præcis samme ting dag efter dag, uge efter uge, og forventer de samme forbedringer af resultaterne, som da du startede. Men det sker ikke. I stedet finder du ud af, at du er nået et plateau.

For at forbedre dine resultater bliver du nødt til at komme ud af din egen komfortzone.

Spørg dig selv, hvad det præcis er, at du ønsker at blive bedre til? Vær specifik. Skriv dine mål ned.

Uanset hvad du vælger, skal du sørge for, at det ligger uden for din komfortzone, og ikke er noget, som du allerede er god til. Tænk større. Du må ikke stille dig tilfreds med din aktuelle situation.

2. Lær nyt. Meget nyt.

Hvis du vil være bedre til noget, kan det ikke anbefales at sidde foran TV’et og se Netflix hele natten. Du må blive en læringsmaskine.

Warren Buffett, en af de mest succesrige investorer i verden, anbefaler Buffett Formlen for alle, som ønsker at få succes. Formlen er enkel: “Nøglen til succes er at gå i seng en lille smule klogere hver dag.”

Han læser 500 sider om dagen. Han siger, at læsning er “som en god investering. Det har samme styrke som rentes rente.”

Men det er ikke bare læsning, der gør dig succesrig. Du skal også tænke over det, du læser.

“Hverken Warren eller jeg er smart nok til at træffe beslutninger uden tid til at tænke,” fortalte Charles Munger, Warren Buffett’s forretningspartner, engang en journalist. “Vi træffer konkrete beslutninger meget hurtigt, men det er, fordi vi har brugt så meget til på at forberede os ved at sidde stille og læse og tænke.”

3. Øvelse med et formål

Vi har alle hørt ordsproget “øvelse gør mester”, hvilket betyder, at jo mere du træner, jo bedre bliver du.

Malcom Gladwell gjorde “10.000 timer reglen” populær i sin bestseller Outliers: The Story of Success hvor han påstod, at alle kan blive eksperter eller mestre indenfor deres område, hvis de øver sig på en opgave i 10.000 timer.

Denne teori er siden blevet modbevist. Det er ikke kvantitet af øvelse, som gør en forskel. Det er kvaliteten af øvelse. En undersøgelse viser, ekspertise skabes gennem bevidst øvelse – øvelse der er fokuseret på opgaver udover dit nuværende kompetenceniveau og komfort.

Når du øver dig bevidst og målrettet på det, der er sværest, vil du opnå ekspertisen.

Fokusér 100% når du øver dig. Pres dig selv en lille smule hver dag. Følg dine daglige fremskridt med det mål at blive bedre i morgen, end du var i dag.

4. Få feedback

Du har brug for feedback for at forbedre dig. Og når vi siger feedback, mener vi ikke, når familiemedlemmer eller din bedre halvdel fortæller dig, at du gør det godt.

Der findes mange måder at få feedback på. Her er to måder til, hvordan du kan bruge feedback i dit arbejde:

  • Brug målinger som feedback-system. Det du måler, er det du ønsker at forbedre. F.eks. hvor mange nye LinkedIn connections fik du i går, hvor mange salgssamtaler startede du, hvor mange ordrer lukkede du? Ved at måle kan du se, om du bliver bedre eller ej.
  • Brug vejledning som et feedback-redskab. En lærer, en vejleder eller måske en betroet samarbejdspartner er afgørende for at opretholde den bevidste og målrettede øvelse. Gode vejledere kan følge dine fremskridt, holde dig op på dine mål, motivere dig og finde små ting, som kan hjælpe dig med at blive bedre.

5. Lyt, tænk og start cyklussen igen

Selvfølgelig får du ikke kun ros, når du får feedback.

Det er din vejleders eller mentors job at fortælle dig, hvad du gør forkert, og hvad du skal fokusere på for at blive bedre.

Du skal forstå, at det at opnå ekspertise er en proces, det er ikke et mål. Du må hele tiden foretage små justeringer undervejs. Der vil være dage, hvor du føler, at du slet ikke gør fremskridt, og så ser du lige pludselig en stor forbedring.

Spil med på den lange bane

Alt for ofte opgiver folk alt for tidligt, fordi de søger øjeblikkelige resultater og tilfredsstillelse.

Uanset om du skal skabe vækst i forretningen, lære nye kompetencer eller starte på en ny hobby, findes der ikke hurtige resultater og tilfredsstillelse.

Husk, Michael Jordan blev ikke mester over natten. Det tog mange års træning, udholdenhed og hårdt arbejde.

Hvis du vil have succes, må du være med på den lange bane.

Rejsen til ekspertise er ikke nem. Det handler om at fejle, lære, tilpasse, nye fejl, bare for at gentage processen igen og igen.

“Hvis du forestiller dig mindre, vil du uden tvivl fortjene mindre,” siger skribent og underviser, Debbie Millman i sin commencement address Fail Safe.

Tænk større. Omfavn processen.

Logo_Thrive_red.svg

Vores løfte med Thrive er at inspirere dig med aktuelle trends, strategier og indsigter, der hjælper dig med at få succes på den moderne arbejdsplads.

Tilmeld dig for at få de nyeste Thrive med SuperOffice-artikler i din indbakke.

Fortæl os om dig selv